17 Јануари, 2020
0.0152

Три чекори кои не треба да ги пропуштите ако сакате успешна кариера

Објавено во: Финансии 08 Април, 2019

Повеќето луѓе бескрајно зборуваат за своите надежи и соништа, нивната желба да ги постигнат своите цели. Сепак, ден по ден, месец по месец, тие ги задржуваат своите амбиции "на чекање".

Може да имате најголема идеја за светот и да бидете полни со талент и амбиции, но ако не преземете чекори, никогаш нема да знаете дали ќе успеете или не. Затоа, ако сакате да бидете успешни во вашата сфера, никогаш не треба да ги пропуштите овие чекори.

1. Бидете искрени со себе

Секој човек има талент на одредено поле, но заостанува во друго. На пример, некои од нас се способни да спроведуваат брилијантно преговарање преку е-пошта, но се загрижени за директни разговори. За да бидете максимално успешни, важно е да си поставите цели кои имаат смисла - такви, кои потенцираат и развиваат ваши силни страни, додека се обидувате да ги подобрите или минимизирате областите во кои сте најслаби. За таа цел, важно е да направите брутална чесна и темелна проценка на себе.

2. Користете распоред, а не краен рок

Една од најголемите грешки е поставувањето крајни рокови за да ги достигнете своите цели без јасен план кој всушност ќе ве однесе таму. Честопати сме фокусирани на нашата желба да заборавиме на целиот процес што му претходеше на успехот. Можеме да се надеваме и да го сакаме со сето свое срце, но никогаш нема да се случи магија, ако само сме си рекле дека до крајот на годината сакаме зголемување на платата и нова позиција.

3. Давајте си отчет

Последно, но не и најмалку важно, одвојте време редовно да ги разгледувате вашите планови, распореди и цели. Ова е можност да го проверите целокупниот напредок и да видите каде се збунувате. Брз преглед на тоа колку сте достигнале може да ја вивне вашата мотивација кон небото.Фото:Thinkstock

Можеби ќе ве интересира

Ангеловска: Со сивата економија ќе се бориме и преку инспекции, но и со меки мерки

Ангеловска: Со сивата економија ќе се бориме и преку инспекции, но и со меки мерки

Се огласи и гувернерката Бежовска: Ги симнуваме каматите, но уште ни се повисоки од Европа

Се огласи и гувернерката Бежовска: Ги симнуваме каматите, но уште ни се повисоки од Европа

Уште една земја размислува за работна недела од четири дена

Уште една земја размислува за работна недела од четири дена

Сега се 5 отсто за кредити и 1,28 отсто за заштеди - каматите ќе паѓаат и натаму

Сега се 5 отсто за кредити и 1,28 отсто за заштеди - каматите ќе паѓаат и натаму

ИСТОРИСКИ НАЈНИСКА - НБМ ја симна основната камата на само 2 отсто

ИСТОРИСКИ НАЈНИСКА - НБМ ја симна основната камата на само 2 отсто

Чифлиганец: Верувам во економијата на својата земја и секој денар го вложувам тука

Чифлиганец: Верувам во економијата на својата земја и секој денар го вложувам тука

Како банкротот се претвори во најдобрата работа што ми се случи: Милијардерот искрено проговори

Како банкротот се претвори во најдобрата работа што ми се случи: Милијардерот искрено проговори

Која е најплатената професија во светот?

Која е најплатената професија во светот?

ДРАМАТИЧЕН РАСТ НА БЕРЗАТА - што ги „позелени“ сите акции

ДРАМАТИЧЕН РАСТ НА БЕРЗАТА - што ги „позелени“ сите акции