15 Мај, 2024
0.0263

За четири месеци работа на хрватската ривиера, Македонците заработуваат четири пати повеќе отколку овде: Готвач 3.000 евра месечно, келнер 1200, собарка 1.000

Објавено во: Економија 22 Март, 2022

Добивај вести на Viber

Голема е побарувачката на работници, особено од Македонија, за сезонска работа на хрватската ривиера. Дефицитарна работна сила најчесто се менаџери, готвачи, пица - мајстори, келнери - претежно од угостителскиот сектор.  

Ставре Дурацовски кој во Задар работи од 2018 година посочува дека платите зависат од искуството на кандидатот.

„Главен готвач зема повеќе од 3.000 евра месечно. Цената за добар готвач се движи од 1.800 до 2.000 евра. За помошник во кујна од 1.200 до 1.300 евра. Добар келнер заработува до 1.200, Ф&Б менаџер околу 2.000 евра, а собарките до 1.000 евра. Обезбедени се сместување и храна. За жал, ситуацијата во Македонија, нискиот стандард и непочитувањето на персоналот, ме натера да го спакувам куферот и да си заминам. Моментално работам во хотел „Бастион“, член на групацијата Relais & Châteaux на позицијата „Sous Chef“. Во оваа професија сум од 16 години, ја сакам и уживам кога ја работам. Врз основа на искуството, обврските и професионалноста кон работата, се оформува и платата од која сум многу задоволен – вели Дурацовски и појаснува дека газдите го вреднуваат работникот со сместување, храна и со понуда на нормални услови за живот.


„Помина времето кога од 5 до 8 луѓе беа сместени во еден стан од 35 квадрати. Македонските граѓани се многу ценети во Хрватска, претежно на Јадранот. Затоа голем е интересот на газдите да земаат персонал од Македонија и се трудат да обезбедат добри услови. Овде велат „ако сакаш добар и вреден персонал, побарај Македонец“. Имам некои информации дека лани 40 проценти од работниците во рестораните, биле Македонци. Платите во угостителскиот сектор речиси се исти. Зборувам за добар персонал и газда, кој знае да цени. За жал и тука има искористување на персоналот. Многу часови работа, а мала плата, но за тоа мислам дека се виновни тие кои ја прифатиле таа понуда или агенцијата преку која се испратени на работа, зашто дозволила да даде некому таква понуда. Пред да дојдат во Хрватска, треба да се распрашаат каков е газдата и кои се условите на агенцијата – вели тој.

Сезонската работа трае од јуни до октомври. Весна Трифуноска, сопственичка на познатата гостиварска кафана „ Амброзија“, со големо искуство во кујната, во Хрватска работи три сезони. 


„Задоволни сме, но може и подобро. Често велам дека, со мојата работа во кујна, за четири месеци заработувам четири пати повеќе отколку во Македонија. Се зависи од договорот. Работам 8 часа на ден. Ако сакам да останам повеќе, добивам екстра хонорар. Обезбедено е јадење и сместување, а ние имавме и автомобил на располагање – вели Трифуновска.

Соња Алексоска Неделковска


Можеби ќе ве интересира

РАСТЕ ЦЕНАТА НА БАКАРОТ: Кој ќе профитира?

РАСТЕ ЦЕНАТА НА БАКАРОТ: Кој ќе профитира?

СОЛИДНА ДНЕВНИЦА, СМЕСТУВАЊЕ И ХРАНА: Србија бара берачи на малини

СОЛИДНА ДНЕВНИЦА, СМЕСТУВАЊЕ И ХРАНА: Србија бара берачи на малини

ПРЕСКАПО: Дневен паркинг во Дубровник чини и до 200 евра

ПРЕСКАПО: Дневен паркинг во Дубровник чини и до 200 евра

УТРЕ ПОЧНУВА САМИТОТ НА МАКЕДОНИЈА 2025 - ВО ФОКУСОТ ПРОСПЕРИТЕТОТ И ДЕМОКРАТИЈАТА ВО ЕРА НА ДИГИТАЛИЗАЦИЈА И БРЗИ ПРОМЕНИ

УТРЕ ПОЧНУВА САМИТОТ НА МАКЕДОНИЈА 2025 - ВО ФОКУСОТ ПРОСПЕРИТЕТОТ И ДЕМОКРАТИЈАТА ВО ЕРА НА ДИГИТАЛИЗАЦИЈА И БРЗИ ПРОМЕНИ

ФАКТОР АНАЛИЗА: Кој направи преку 30 милиони евра добивка од изградба на станови лани?

ФАКТОР АНАЛИЗА: Кој направи преку 30 милиони евра добивка од изградба на станови лани?

ФАКТОР АНАЛИЗА: Кои се „господарите“ на рентата во Македонија за 2023?

ФАКТОР АНАЛИЗА: Кои се „господарите“ на рентата во Македонија за 2023?

КИНА ЈА ЗАБРЗУВА ДИГИТАЛНАТА ТРАНСФОРМАЦИЈА НА ПРОИЗВОДСТВЕНИОТ СЕКТОР - придобивки за компаниите и намалени трошоци

КИНА ЈА ЗАБРЗУВА ДИГИТАЛНАТА ТРАНСФОРМАЦИЈА НА ПРОИЗВОДСТВЕНИОТ СЕКТОР - придобивки за компаниите и намалени трошоци

ВАКА ММФ ГО ГЛЕДА СВЕТОТ ДО 2026 ГОДИНА: Каде оди глобалната инфлација?

ВАКА ММФ ГО ГЛЕДА СВЕТОТ ДО 2026 ГОДИНА: Каде оди глобалната инфлација?

„ЦРВЕНОТО ЗЛАТО“ РЕЧИСИ КАКО ЖОЛТОТО: Цената на малините руши рекорди, ниту кајсиите не се многу подобри

„ЦРВЕНОТО ЗЛАТО“ РЕЧИСИ КАКО ЖОЛТОТО: Цената на малините руши рекорди, ниту кајсиите не се многу подобри