06 Октомври, 2022
0.0265

БГНЕС: Ќе се менува името на Самоиловата тврдина

Објавено во: Македонија 20 Јуни, 2022

Добивај вести на Viber

Бугарската агенција БГНЕС пренесува дека од работата на Заедничката историска комисија договорено е да се заменат натписите на спомениците на Цар Самоил и да се промени името на Самоиловата тврдина во Охрид.

„Комисијата за последните четири години од својата работа констатирала договор за св. Свети Кирил и Методиј, Св. Климент Охридски, Св. Наум и за Цар Самуил. Од нив, во записникот експлицитно е споменат само Цар Самоил, а предвидено е да се заменат натписите на неговите споменици во Република Северна Македонија и конкретно на тврдината во Охрид, согласно формулата договорена од Мешовитата историска комисија. Предвидена е и непосредна измена на учебниците посветени на Цар Самуил во наставната програма за VII одделение на македонските училишта, согласно постигнатата компромисна формула“, објави информативната агенција агенција.

Во документот предложен од францускиот претседател Емануел Макрон за деблокада на евроинтеграциите за Македонија се предвидува историските личности за кои Заедничката историска комисија веќе постигнала компромис да бидат објавени и прифатени за општи прослави со приложен календар за 2022 и 2023 година.

Во текстот на протоколот не се вклучени историските теми „Гоце Делчев“, „Илинденско востание“ и „ВМРО“ експлицитно спомнати во Рамковниот став, кои се спорни теми меѓу двете национални историографии. 

„Нивното отсуство, како и воопшто на поновата историја, како и некој механизам за постигнување резултати за тоа во историската комисија, е сериозен проблем на целиот документ“, анализира БГНЕС.


Можеби ќе ве интересира

На бугарскиот министер Милков му пречи што Гимназија во Скопје се вика Јосип Броз Тито

На бугарскиот министер Милков му пречи што Гимназија во Скопје се вика Јосип Броз Тито

Му се заканиле и го натерале да потпише испратници за 38.000 евра

Му се заканиле и го натерале да потпише испратници за 38.000 евра

Лица од Скопје, Гостивар, Куманово и Струга се најдоа на „црната листа“ поради војување во Сирија

Лица од Скопје, Гостивар, Куманово и Струга се најдоа на „црната листа“ поради војување во Сирија

Маж и жена од Кочани завршија во болница откако јаделе печурки

Маж и жена од Кочани завршија во болница откако јаделе печурки

Непознат сторител го вандализирал македонскиот клуб „Никола Вапцаров“ во Благоевград уште пред да биде официјално отворен

Непознат сторител го вандализирал македонскиот клуб „Никола Вапцаров“ во Благоевград уште пред да биде официјално отворен

Жан Митрев покрај одземениот пасош, дал и гаранција од милион евра

Жан Митрев покрај одземениот пасош, дал и гаранција од милион евра

Лидија Димова: Премиерот има интерес за отворање нов универзитет, а другите се разбираат само во финансии

Лидија Димова: Премиерот има интерес за отворање нов универзитет, а другите се разбираат само во финансии

Заедно можеме повеќе

Заедно можеме повеќе

ВМРО-ДПМНЕ му ги предаде контактите на Бектеши

ВМРО-ДПМНЕ му ги предаде контактите на Бектеши