Италијанскиот џелато на менито во ресторан Хотел Руссиа
Објавено во: Мои пари 07 Мај, 2016 09:40
„Џелато“ е италијански збор за сладолед кој потекнува од латинскиот збор "gelātus" кој значи замрзнато. Историски гледано „џелато“ се појавува на банкетите на фамилијата Медичи од Фиренца. Бернардо Буонталенти, архитект од Фиренца, се мисли дека го измислил модерниот сладолед во 1565 година кога и ги претставил својот рецепт и своите иновативни техники за замрзнување. Сепак, популарноста на „џелато“ помеѓу луѓето се зголемила во 1920те и 1930те во италијанскиот град Варесе, каде што била создадена првата приколка за „џелато“.
Италија е единствената земја во која уделот на пазарот на домашно направениот „џелато“ наспроти идустрискиот, е преку 55%. Зависно од рецептот, млечниот „џелато“ содржи од 16-24% шеќер. По правило, мора да содржи најмалку 3,5% маст од путер.
Ресторанот во Хотел Руссиа со прекрасната летна тераса не е само уште едно место за јадење, туку и место каде штo ќе уживате во најбараниот летен деликатес. Почувствувајте го гостопримството и позитивната енергија на ресторанот во Хотел „Руссиа“ и задоволете ги Вашите сетила со најпосакуваниот ладен десерт – „џелато“.
Можеби ќе ве интересира
Празници полни со топлина: dm донираше повеќе од 200 пакети со основни прехранбени намирници, дистрибуирани преку хуманитарната организација ,,Свети Спас“
Што открива зелениот плик и зошто е важно да го разберете
Пивара Скопје и РФМ потпишаа договор за спонзорство – 45 години партнерство и поддршка за македонскиот ракомет
Волшебно новогодишно одбројување во Дајмонд мол до крајот на декември
Гевгелија Мол ги отвори вратите – шопинг и забава под еден покрив
СЕТЕК РОДЕНДЕН во СИНО – блискост, радост и исполнети желби
Како да заштедите во сезоната на големи трошоци? Искористете ги бонус поените на Халкбанк
Gold Felicia Тетово – идеална дестинација за корпоративни празнични забави
ВИДЕОЛОТАРИЈА ЈА РЕАЛИЗИРАШЕ ТРАДИЦИОНАЛНАТА 25 КРВОДАРИТЕЛНА АКЦИЈА




