25 Септември, 2018
0.3035
    ADIN 560    0%     ALK 8011.26    0.13%     BESK 10100    0%     CEVI 1000    0%     FERS 61100    0%     GRNT 820    0%     KMB 5178.93    0.08%     MERM 2200    10%     MPOL 320    1.91%     MPT 47284    0.58%     MTUR 4800    0%     OHB 6665.78    1%     OKTA 4307.96    0.28%     RMDEN13 95.12    -1.94%     RMDEN17 96.2    0.1%     STB 1115    0%     STIL 128.55    0.05%     TTK 1140    0.44%     UNI 2300    -0.32%     VITA 9189    4.81%

КАКО ЛИХТЕНШТАЈН СТАНА ЕДНА ОД НАЈБОГАТИТЕ ЗЕМЈИ: Даночна оаза со само 40 000 жители

Објавено во: Анализа 20 Август, 2018

Лихтенштајн, минијатурна земја со само 40 000 жители, сместена помеѓу Австрија и Швајцарија, е една од најбогатите на светот.

И покрај тоа што се работи за многу мала држава, и недостиг на природни ресурси, Лихтенштајн се разви во исклучително успешна економија.

Од средината на 20 век Лихтенштајн воглавно од земјоделска земја се трансформира во глобален бизнис центар. Имаат диверизификувана економија со која доминира услужниот сектор со голем број мали и средни компании.

За тоа пред се е заслужна даночната политика. Имено, таа земја од со години (била) даночна оаза, што привлекло голем број странски компании.

Ниските даноци - данок на добивка изнесува само 12,5 отсто - и едноставното основање на компании привлекло многу инвеститори да покренат бизнис токму од Лихтенштајн и тие приходи сега сочинуваат околу 30 отсто од државниот буџет.

Лихтеншајн е во царинска унија со Швајцарија и како валута го користИ швајцарскиот франк. Како што се мала земја без природни ресурси повеќе од 90 отсто од потребите за енергија се наоѓаат со увоз. Од 1995 година Лихтенштајн е член на Европскиот економски простор и нивната влада работи на усогласување на економските политики со оние кои се присутни во Европската унија.

Интересно е дека повеќе од половина од работната сила секојдневно доаѓа во Лихтенштајн од соседните земји - Швајцарија и Австрија , односно Германија.

Од 2008 година Лихтенштан се најде под зголемен притисок, посебно на Германија и САД поради нетранспарентноста на даночниот и банкарски систем, односно силни банкарски тајни.

Потоа потпишале низа билатерални договори за размена на даночни податоци со други држави. Од оваа година Лихтенштајн со ЕУ автоматски разменува податоци за банкарските сметки.

Како што повеќе од работната сила во Лихтенштајн на работа патува од соседните земји, бројот на вработени е сличен како и бројот на жители и изнесува околу 38 000.

Невработеноста е многу ниска - изнесува помалку од 2 отсто.

Жителите на Лихтенштајн имаат многу висок животен стандард и една од највисоките плати во Европа.

Просечните плати, зависно од секторот, се движат од 3 500 до 9000 швајцарски франци, пренесе индекс.хр.