23 Ноември, 2020
0.0239

Пораснала просечната бруто плата во Македонија

Објавено во: Економија 22 Октомври, 2020

Во август македонските работници во просек примале нето плата над 27.000 денари. 

Просечната бруто плата изнесува 41.070 денари и има раст од 10 отсто.

Ова го покажуваат статистичките податоци на Државниот завод за статистика. 

Просечната месечна исплатена нето-плата по вработен, во август 2020 година, изнесувала 27.535 денари.

Индексот на просечната месечна исплатена нето-плата по вработен во август 2020 година, во однос на август 2019 година, изнесува 109,6.

Ваквото зголемување се должи, пред сѐ, на зголемувањето на просечната месечна исплатена нето-плата по вработен во секторите: уметност, забава и рекреација (20,4 %), земјоделство, шумарство и рибарство (16,9 %) и дејности на здравствена и социјална заштита (13,2 %).

Зголемување на просечната месечна исплатена нето-плата по вработен, во однос на претходниот месец, е забележано во секторите: уметност, забава и рекреација (18,4 %), земјоделство, шумарство и рибарство (9,0 %) и објекти за сместување и сервисни дејности со храна (4,7 %).

Можеби ќе ве интересира

Денови на финансиската писменост – финансиската едукација е јавен интерес

Денови на финансиската писменост – финансиската едукација е јавен интерес

Опозицијата со 528 амандмани за буџетот за 2021

Опозицијата со 528 амандмани за буџетот за 2021

Нина Ангеловска, Китанов и Дураки од 15 декември влегуваат во Одбор на директори на Телеком

Нина Ангеловска, Китанов и Дураки од 15 декември влегуваат во Одбор на директори на Телеком

Еуросупер-95 поевтин, а дизелот со повисока цена од полноќ

Еуросупер-95 поевтин, а дизелот со повисока цена од полноќ

Инспекторатот за животна средина најавува контрола на БЕГ по набавката на големо количество мазут

Инспекторатот за животна средина најавува контрола на БЕГ по набавката на големо количество мазут

Азески: Еден вирус, многу прашања, малку одговори

Азески: Еден вирус, многу прашања, малку одговори

НУК бара помош од фирмите кои традиционално организираат предновогодишни забави

НУК бара помош од фирмите кои традиционално организираат предновогодишни забави

Која мала банка гази со профит поголем од еден милион евра?

Која мала банка гази со профит поголем од еден милион евра?

УСЈЕ ќе дели 18,5 милиони евра дивиденда! Има ли тревога во Народната банка?

УСЈЕ ќе дели 18,5 милиони евра дивиденда! Има ли тревога во Народната банка?