14 Јули, 2020
0.0441

Трошоците растат – бизнисот паѓа

Објавено во: Анализа 18 Јули, 2012

Тетово и Аеродром – лидери по изградба на станови. Грдежниот сектор – во должнички круг. Граѓаните немаат пари да купуваат станови Растат трошоците за работа во градежниот сектор .... Тендот на пораст на трошоците за градежни материјали , но и за вработените во фирмите  се случува во континуитет – потврдуваат од Здружението за градежници ... Според последните мерења на статистичарите – во првото тромесечје од годинава , во однос на лани истиот период е регистиран пораст на вкупните трошоци за изградба на нови , индивидулани објекти за  домување од 1,8% ...
Први три месеци од 2012 / 2011 Трошоци во градежништво              1,8% _____________________________________ Трошоци за материјали                    1,5% Трошоци за вработени                      2,6%  
Точно е тоа дека поскапувања има и тоа што е најлошо , тие не се случија  одеднаш и еднократно , туку  дел по дел , и ако го споредиме сегашниот период ви однос на лани , може да зборуваме за поскапување на сите градежни материјали меѓу 10 и 15 % “ – оценува Никола Велковски од Здружениет на градежници ... Според пресметите на бизнисмените , зголемување на трошоците е резултат на порастот на цената на  енергенсите  за транспорт, прво за  тие материјали што  се увезуваат  ,  а потоа и кај  домашното призводство... Се проценува дека  учеството на  енергенсите  во домашното призводство на  градежни материјали  , односно во цената на готовиот производ изнесува меѓу 30% до 40% ....  Токму поради оваа состојба , градежниците велат дека барале субвенционирана поддршка од владата , но до денеска – одговор на ова нема ... Додека лани се случуваше бум во градежниот сектор и масовно се градеа згради – почетокот на ова година , според анализите на градежниците , бил тежок ... Ниту  граѓаните имаат пари да купуваат станови , ниту инвеститорите  , поради кризата се осмелуваат да влезат во посериозни  прокети – оценува Велковски ... “Фактот дека се издаваат помалку дозволи за градење практично покажува дека луѓето и фирмите се резервирани за да инвестираат , владее една апатија за инвестиции дури и кај  помоќните инвеститори. Многу е намален бројот на баратели за изградаба на приватни индивидуални куќи , мислам дека ослабнува и економската моќ кај граѓаните а и луѓето тешко се одлучуваата да инвестираат кога знаат дека нема да можат да ја затворат фиансиката конструкција .“ – констатира поранешниот градски архитект ....  Последното истражување на статистичарите покажа дека во април годнава се издадени 200 одобренија за градба и споредено со истиот месец лани – е регистрирано намалување за  9,1% ... Од друга страна ,  предвидената вредност на објектите за кои има одбренијата за градба во истиот споредбен период е зголемена за 60%  и изнесува 36,4 милиони евра ... Како инвеститори се јавуваат 157 физички лица и 43 фирми ... Во овој прв кавртал од годинава , анализирано според одбренијата за градба , предвидено е да се изградат  442 станови ... Според анализата , најмногу станови треба да се изградата во Тетово, Куманово , Охрид , Велес и Струга ... Во Скопските општини , по бројот на новоизградени станови во предност се скопски Аеродром , Ѓорче Петров и Кисела Вода ... КУПИ КУЌА – КУПИ СТАН – САМО РЕКЛАМА ? Со образложение дека сака да им помогне на граѓаните и да го раздвижи пазарот со подажба на станови , Владата  го старуваше прокетот “ Купи  куќа-купи стан “ ...  Иако концептот на   субвенционирање на станбени кредити за граѓаните , требаше  да ја зголеми побарувачката а да ја намали цената на  метар кавдретен станбен простор -  уште во екот на промоцијаата на проектот ,  слабостите испливаа на површина ..Оние што решија да аплицираат – заглавја во  долгите процедури и  обемната  документација.. Во отсуство на очекуваните ефекти , владата неколку пати го пролонгираше рокот за аплицирање  на граѓаните ....  На стартот од кампањата ,  500 граѓани  решија да направат обид за да го искористат субвенционираното кредитирање..Краток период потоа - беа поделени само  50 решенија за одобрени банкрски кредити , или се офадија само 10 % од апликантита ... Со целиот проект треба да се опфатат 2000 луѓе , односно семејства ...  Една од целните групи се младите , а статистиката пак покажува дека од вкупната стапка на невработенсот од 31% дури 48,5% се  млади на возраст до 29 години , или оние потенцијални купувачи на станови ... Токму овие луѓе уште од старт се исклучени од прокетот Купи куќа-купи стан , затоа што банкрските услови се јасни – без вработување – нема кредити .. Бумот со пазарот на недвижности од 2008 мата година – кога се очекуваше влез на Македонија во НАТО алијансата – нема да се повтори – едногласни се луѓето од градежниот бизнис ... Тогаш цената на становите значајно се зголеми а граѓаните купуваа станови , како еден од сигурните начини за инвестирање .... Дека финасиката кондиција  сега е значајно ослабена не само за купување туку и за закуп на недвижности – покажува и анализата на градежниците за продажба и изнајмување на деловен простор ... Од здружението велат дека речиси да нема побарувања на пазарот за изнајмување на деловни објекти , односно  канцеларии., што  е показател дека кризата во вкупната економија сеуште трае .            

Можеби ќе ве интересира

Анализа со Ивор Мицковски: Општеството не се скандализираше ни од паралелните „бомбашки“ кампањи

Анализа со Ивор Мицковски: Општеството не се скандализираше ни од паралелните „бомбашки“ кампањи