ТУРЦИТЕ САКААТ ДА ГО ЗАЧУВААТ ЌЕБАПОТ, ГЕРМАНЦИТЕ НЕ ИМ ДАВААТ: За рецептот настана голема тепачка, а последиците ќе ги почувствува цела Европа
Објавено во: Свет 06 Јули, 2024
За да го зачува своето кулинарско наследство, Меѓународната федерација за донер ќебап од Истанбул поднесе барање до Европската унија да го признае ќебапот како турски производ, со што ќе се заштитат стандардите на неговото производство.
Ова јадење потекнува од Турција, но е многу популарно насекаде низ светот. Предлогот ги специфицира правилата за правење донер ќебап, така што говедското или телешкото мора да се исечат на парчиња со дебелина од 3 до 5 мм, а потоа да се маринираат најмалку 10 часа во прецизно измерена комбинација од сол, бибер, пиперка, мајчина душица, сечкан кромид. и јогурт или млеко.
Но, поради големата турска дијаспора во Германија, ќебап се прави и во таа земја, каде што оригиналниот рецепт е модифициран во согласност со локалните вкусови.
Една третина од Германците јадат ќебап барем еднаш месечно, а има најмалку 15.000 установи кои ја прават оваа храна низ целата земја.
Меѓународната федерација за донер ќебап од Истанбул истакна дека нивната примена е клучна за зачувување на автентичноста на јадењето.
„Сакаме да се погрижиме да се зачува вистинската суштина на ќебапот. Станува збор за оддавање почит на нашата традиционална кујна со цел автентично да ја споделиме со светот“, рече портпаролот на федерацијата.
Од друга страна, нивниот потег ги налути германските производители на ќебапи, чија модифицирана верзија исто така стана своевидно културно богатство. Сметаат дека нивниот ќебап е дел од посебно културно наследство.
Во турската апликација, пак, се нагласува дека е важно да се препознаат корените на садот.
„Донер ќебапот е важен дел од турската кујна и култура. Заштитата на традиционалниот рецепт претставува зачувување на нашето наследство“, вели турски историчар, пренесува „Хуријет“.
Доколку нивната апликација биде прифатена, според правилата на ЕУ, секој тезга или објект во Европа што продава ќебапи ќе мора да го следи оригиналниот турски рецепт или да биде принуден да го преименува производот. Нешто слично се случи кога Грција се бореше да го заштити фета сирењето.
Како што продолжува кулинарската дебата, се открива врската помеѓу традиционалните кујни, културниот идентитет и меѓународната трговија. Последиците од оваа одлука би можеле да влијаат на идното производство на донер ќебап не само во Германија туку и во другите делови на Европа, а можеби и во светот.
Еуправозато