ВО 1969 КУПИЛ РЕСОРАН ЗА БРЗА ХРАНА ЗА 100 ИЛЈАДИ ДОЛАРИ: Неговата компанија денес вреди повеќе од 3 милијарди долари
Објавено во: Свет 16 Декември, 2024
Џек Ковин како дете чистел снег за пари, доставувал весници
и продавал божиќни честитки, а кога наполнил дваесет години, наместо картички
почнал да продава хамбургери.
Денес, овој 82-годишен основач и претседател на Competitive Foods Australia, која управува со Burger King на седмиот континент под името Hungry Jack's, е милијардер благодарение на неговата империја за брза храна.
Исто така, Cowin е најголемиот акционер на Domino's Pizza во Австралија и финансиски ја поддржува v2food, компанија основана во 2019 година која произведува замени за месо од растително потекло.
Пред да го основа Hungry Jack’s, Ковин во 1969 година во Австралија го отвори првиот од многуте ресторани на Kentucky Fried Chicken (KFC). Австралиската франшиза на KFC, која опфаќаше 55 ресторани, ја продаде во 2013 година за 71 милион долари на компанијата Collins Foods. Денес неговата компанија вреди повеќе од три милијарди долари и остварува над 300 милиони долари годишно, изјави Ковин за CNBC Make It.
Претприемливо момче
Растејќи во Канада, Ковин рано сфатил дека сака слобода во животот. Неговиот татко бил вработен во Ford Motor Company и морал често да патува поради работа.
„Кога работиш за голема корпорација, тие одлучуваат каде ќе бидеш и што ќе правиш, а јас како дете сакав да имам слобода да го правам она што го сакам. Мислам дека го сфатив тоа релативно рано, бидејќи видов дека татко ми се однесува како да е „на лентата за трчање““, рече Кавин.
Кога не бил на училиште, Кавин своето време го поминувал косејќи тревници и доставувал весници. „Никогаш не морав да барам пари како дете. Јас бев продавач од многу рана возраст, можеби 8 или 10 години“, додаде тој.
Од садници до животно осигурување
Кога дошло време за колеџ, Ковин одел по фарми за продавање садници, рече тој. Тој беше толку успешен во тоа што заработуваше 8.000 долари годишно, додека неговите професори од факултет заработуваа само 5.000 долари годишно.
Дипломирал на Универзитетот во Западен Онтарио во 1964 година, а потоа се вработил во продажба на животно осигурување каде што исто така бил многу успешен. „Имав репутација на некој кој знаеше да продава“, рече тој.
Во доцните 1960-ти, Кавин размислувал да се насели во Канада со неговата сопруга и првото дете, но на покана на неколку пријатели од средно училиште кои добиле работа во американски KFC, тој отпатувал во Австралија во февруари 1969 година за да им помогне да ги истражат можностите за проширување компанијата на локалниот пазар.
„Ми се јавија и ми рекоа: „Треба да дојдете овде. Треба да го видите.“ Така, без двоумење се качив во авионот и полетав за Австралија. Во тоа време, бизнисот со ресторани во Австралија беше ограничен на продавници за риба и чипс или кинески и бели ресторани за јадење со чаршафи“, рече Ковин.
Во меѓувреме, McDonald's, Burger King, KFC и други ресторани за брза храна стануваат сè попопуларни во Северна Америка.
„На крајот од тие три недели, направив депозит од 1.000 долари за франшиза на KFC. Договорот беше ако американска компанија отвори ресторан, јас да добијам право на франшиза со десет локации“, рече тој.
Најголемата можност во животот
Шест месеци подоцна, тој добил телефонски повик во кој му кажале дека американскиот KFC одлучил да се прошири на австралискиот пазар, а на Ковин му била дадена можност да ја поседува својата прва франшиза. Сепак, немал пари, па почнал да собира средства.
„Замислете го ова – едно дете влегува во вашата канцеларија и ве замолува да му позајмите 10.000 долари, што денес веројатно би било околу 100.000 долари или повеќе… тој нема искуство во бизнисот и не нуди камата за вашите пари. Колку време би поминало пред да го избркате од канцеларија за губење време? Најголемиот пресврт во мојот живот беше кога се качив на мојот велосипед и убедив 30 Канаѓани да ми позајмат по 10.000 долари, Па собрав вкупно 300.000 долари“, рече тој, а потоа призна дека сè уште „ќе го чисти снегот во Канада“ ако го не му успеало. „Едноставно ги немав потребните средства во тоа време“, рече тој.
До декември 1969 година, Кавин го преселил семејството во Перт, каде што ја отворил својата прва франшиза на KFC. „Тоа беше како дупчење нафта и наоѓање на изворот „од првиот“ - неверојатен успех. После тоа, отворате уште два ресторани, влегувате во бизнисот со хамбургери и потоа следиуваше отворање на пицериите, производството на храна, а денес тој бизнис вреди три милијарди долари, со годишен приход од 300 милиони долари“, се сеќава тој.
Денес, Ковин има 98 отсто од сопственоста во својата компанија, а останатите два отсто се во сопственост на некои од неговите оригинални инвеститори и акционери. „Таа почетна инвестиција од 10.000 долари сега вреди 40 милиони долари по книговодствена вредност. Сите ги добија вложените пари, а тие што останаа вложени, профитираа уште повеќе“, рече тој.
Згора на тоа, денес 82-годишниот милијардер поседува повеќе од 380 локации на ресторани на Hungry Jack, вели претставник на компанијата.
Кога го прашале за тајната на неговиот успех во продажбата, тој одговорил: „Тајната е едноставна – што и да правите, правете го одлично“. Луѓето кои ми позајмуваа пари веруваа во мене. Јас бев нивна инвестиција. И секогаш велам: кога не ја чувствуваш разликата помеѓу работа и игра, тогаш си на вистинското место. Јас всушност никогаш во животот не сум ’работел’ затоа што уживав во сè“, заклучил тој.
фото: EPA-EFE/DEAN LEWINS* Наградата се доделува на котирано друштво, избрано со гласање преку онлајн анкета на веб страниците на Берзата и интернет порталот „Фактор“, кој е партнер на Берзата во доделувањето на оваа награда. Гласањето се врши паралелно на двете веб страници и акцијата на издавачот што ќе има најмногу гласови од двете анкети збирно, ќе биде прогласена за Акцијата на годината по избор на јавноста за 2024 година.
Предмет на анкетата е листа од десет котирани акции, избрани врз основа на остварениот промет и транспарентноста во нивното работење.