14 Август, 2020
0.0222

Заев: По 3.000 денари за младите да не седат дома и да подлежат на девијантни појави

Објавено во: Финансии 22 Ноември, 2019

Премиерот Зоран Заев денеска соопшти дека преку законско решение кое ќе го прелдожи Министерството за труд и социјална политика ќе се обезбедат средства за Младински додаток за сите млади граѓани кои имаат до 23 години и работат во производствена дејност.

Истиот ќе изнесува 3.000 денари за секој млад работник додека не наврши 23 години и парите ќе ги добива на трансакциска сметка преку Агенцијата за вработување. Според шефот на македонската Влада, мерката е од исклучителна важност за младите луѓе во нашата држава со која се обезбедува континуитет и стимулација во гранките на производство во кои има дефицитарен кадар и недостасува кадар за работа.

- Младите треба да имаат најмалку средно образование и да работат во

производствена дејност, да бидат индивидуални земјоделци или индивидуално самовработени во производството. Во овој случај добиваат и младите и работодавачите. Ова е вклучително заедно со субвенционирање на придонесите ако се зголеми платата. Владата продолжува постепено да работи на задржување на младите во Македонија. Секој кој сака да работи во производство од државата ќе добива плус 3.000 денар. Ако некој не сака да оди на факултет, уште порано ќе ги донива овие пари. Ем ќе бидат постимулирани, ем ќе бидат мотивирани да се оттргнат од девијантните појави, рече Заев.

Министерката за труд и социјална политика Мила Царовска најави дека новиот закон е изработен во нејзиниот ресор и исплата ќе започне кога истиот ќе стапи на сила.

- Економијата се движи преку компании кои прпоизведуваат, но од друга страна има и млади кои се двоумат дали да работат во производството. Со овој закон директно сакаме да ги поттикнеме младите дека освен платата од работодавачот, ќе добијат и 3.000 денари од државата за тука да ја градат кариерата, додаде Царовска.

Откако законот ќе стапи во сила, младите работници треба само да поднесат барање до Агенцијата за вработување и да остават трансакциска сметка, Агенцијата кога ќе ги евидентира сите податоци, ќе исплаќа по 3.000 денари на сметката на младиот така што работодавачите нема да имаат никаква административна обврска.

Можеби ќе ве интересира

КОМИТЕТОТ ЗА ФИНАНСИСКА СТАБИЛНОСТ УВЕРУВА: Граѓаните да бидат спокојни, банкарскиот систем е и останува стабилен

КОМИТЕТОТ ЗА ФИНАНСИСКА СТАБИЛНОСТ УВЕРУВА: Граѓаните да бидат спокојни, банкарскиот систем е и останува стабилен

Кој ќе ги лапне „бајадерките“ од бонбониерата на Труфун Костовски?

Кој ќе ги лапне „бајадерките“ од бонбониерата на Труфун Костовски?

НАРОДНА БАНКА ЗА ФАКТОР: Немаше реално и издржано решение за инвеститор на кој би се продала Еуростандард банка

НАРОДНА БАНКА ЗА ФАКТОР: Немаше реално и издржано решение за инвеститор на кој би се продала Еуростандард банка

СКЕНИРАЧИТЕ ШТО ИМААТ СМЕТКИ ВО ЕУРОСДТАНДАРД - да извршат промена на сметка во МОЈДДВ

СКЕНИРАЧИТЕ ШТО ИМААТ СМЕТКИ ВО ЕУРОСДТАНДАРД - да извршат промена на сметка во МОЈДДВ

СЕ ЈАВИЈА СИТЕ БАНКАРИ: Стабилни сме, ќе помогнеме за клиентите на Еуростандард и не ни ја чепкајте гувернерката

СЕ ЈАВИЈА СИТЕ БАНКАРИ: Стабилни сме, ќе помогнеме за клиентите на Еуростандард и не ни ја чепкајте гувернерката

ЗА ФИРМИТЕ ШТО ИМАЛЕ СМЕТКИ ВО ЕУРОСТАНДАРД - отворете сметка во друга банка и приливите да ви стигнуваат таму, кој имал пари, ќе ги чека од стечајната маса

ЗА ФИРМИТЕ ШТО ИМАЛЕ СМЕТКИ ВО ЕУРОСТАНДАРД - отворете сметка во друга банка и приливите да ви стигнуваат таму, кој имал пари, ќе ги чека од стечајната маса

Сопствениците на Еуростандард во рок од 30 дена можат да поднесат тужба до Управниот суд за одземањето на дозволата

Сопствениците на Еуростандард во рок од 30 дена можат да поднесат тужба до Управниот суд за одземањето на дозволата

ЕУРОЛИНК ДО ЈАВНОСТА: Немаме никаква капитална или друга поврзаност со Еуростандард банка

ЕУРОЛИНК ДО ЈАВНОСТА: Немаме никаква капитална или друга поврзаност со Еуростандард банка

АГЕНЦИЈАТА ЗА СУПЕРВИЗИЈА НА ОСИГУРУВАЊЕТО УВЕРУВА: Одземањето на дозволата за работа на Еуростандард банка нема да влијае на стабилноста на осигурителниот пазар

АГЕНЦИЈАТА ЗА СУПЕРВИЗИЈА НА ОСИГУРУВАЊЕТО УВЕРУВА: Одземањето на дозволата за работа на Еуростандард банка нема да влијае на стабилноста на осигурителниот пазар