24 Јуни, 2019
0.0225

ЕЛЕМ ќе земе заем за да гради фотонапонска електрана кај ТЕЦ Осломеј

Објавено во: Економија 30 Август, 2018

ЕЛЕМ ќе позајми пари за да изгради нова фотонапонска електрана во близина на ТЕЦ Осломеј. Проектот кој вреди 10 милиони евра треба да се финансира од комбинирани извори, а Европската банка за обнова и развој (ЕБОР) денеска соопшти дека ја разгледува можноста да го обезбеди заемот. Електраната ќе биде изградена врз исцрпениот рудник за јаглен ТЕЦ Oсломеј, а произведената електрична енергија ќе биде директно продадена во мрежата.

Проектот е дел од стратегијата на ЕЛЕМ за диверзификација на производствениот микс од јаглен и зголемување на уделот на производството од обновливи извори на енергија што ќе обезбеди чиста енергија во земјата, во услови на зголемено загадување со јаглерод.

Вкупните проценети трошоци на проектот се до 10 милиони евра, пари за кои ќе терба да се набави и да се инсталира фабриката која ќе има капацитет од 10 мегавати. 


Можеби ќе ве интересира

Започнува дебатата за либерализирање на трговијата со дијаманти во Македонија

Започнува дебатата за либерализирање на трговијата со дијаманти во Македонија

Што направи за нас Драган Тевдовски, министерот за финансии?

Што направи за нас Драган Тевдовски, министерот за финансии?

Ќе паднат или скокнат: Нови цени на горивата

Ќе паднат или скокнат: Нови цени на горивата

Изгоре ли Тевдо во борбата за социјалдемократијата?

Изгоре ли Тевдо во борбата за социјалдемократијата?

Кој е Трајан Димковски, новиот министер на МЗШВ?

Кој е Трајан Димковски, новиот министер на МЗШВ?

НАГЛО СКОКАЊЕ: Биткоинот незапирлив, повторно надминува граници

НАГЛО СКОКАЊЕ: Биткоинот незапирлив, повторно надминува граници

ФАКТОР БРИФ: ТЕ-ТО „уловен“ во лажен стечај, колку ќе се офајдиме од повратот на ДДВ?

ФАКТОР БРИФ: ТЕ-ТО „уловен“ во лажен стечај, колку ќе се офајдиме од повратот на ДДВ?

Анѓушев: Македонија е лидер во регионот во однос на порастот на нивото на странски директни инвестиции во 2018 година

Анѓушев: Македонија е лидер во регионот во однос на порастот на нивото на странски директни инвестиции во 2018 година

Прв состанок на меѓународната група на експерти меѓу Северна Македонија и Грција

Прв состанок на меѓународната група на експерти меѓу Северна Македонија и Грција