20 Јуни, 2024
0.0269

ФАКТОР АНАЛИЗА: Најголеми приходи и добивки од рударство - Нефи Усеини и синот на Митко Чавков меѓу првите

Објавено во: Економија 28 Мај, 2024

Добивај вести на Viber

Во Македонија освен од бакар, олово, цинк и мермер, добро се заработува и од каменоломите и од дробењето на градежен камен. Тоа го покажува анализата за најголемите остварени приходи и добивки остварени во рударството за 2023. Станува збор за компании чија основна дејност е да продадат суровина што ја експлоатираат во природата, без да ја произведуваат и да и додадат вредност..

Предничат „Боров Дол“ и „Бучим“, двата рудници за бакар од Радовиш, кои имаат заедничко раководство од Солвеј Инвестмент Груп , а на трето место е „Булмак“ за олово и цинк од Пробиштип, кој ги има рудниците Злетово и Тораниц.

На четвртото место е Мермерен комбинат Прилеп, акционерско друштво во грчка сопственост, инаку со најголема остварена добивка во рударскиот сектор во Македонија. Следува Машинокоп на Лазар Пончев, една од најуспешните компании од Кавадарци, кој првенствено нуди услуги за минирање.

На шестото место е Миса-МГ експорт-импорт Скопје, која експлоатира четири каменоломи во земјата и има асвалтна и бетонска база. Во сопственост е на Миланко и Сашко Дамески од Скопје. Има 44 вработени и раст на добивка од 95 отсто.

Рајана Инженеринг од Визбегово, за експлоатација на камен за градежништво и суров гипс, е на 7.место по остварен приход. Оваа компанија во претходните години остварува многу помали приходи и добивки, но затоа во 2023 доживува огромен скок. Станува збор за компанија на контроверзниот бизнисмен Дритон Шуки, со адреса на живеење во Бутел, за кого медиумите известуваа дека е донатор на ДУИ и дека бил уапсен наводно за купена и продадена украдена медицинска опрема од македонските болници. Треба да се каже дека Рајана Инженеринг гради и станбени комплекси и помали хотели. Со 9 работници има раст на приходите од 542 отсто.

Во Топ-10 се уште Мис-Комерц на Митко Кочоски, компанија која копа јаглен за потребите на АД ЕСМ, Нефи & А Инвест за експлоатација на чакал и песок е половина во сопственост на Нефи Усеини, поранешниот советник во Општина Охрид од редовите на ДУИ, како и Ин-Мак Бетон од Струмица за пронаоѓање на камен за бетон и асвалт. Оваа последната е половина во сопственост на Иван Чавков, синот на поранешниот министер за внатрешни работи Митко Чавков, инаку осуден за настаните на 27 април 2017, а другата половина е на извесен Неџати Баки.                                                    А.К.


Можеби ќе ве интересира

„МИСЛИШ ЛИ ДЕКА СУМ ЛУД“ - прашање поради кое вреди да се чита за Илон Маск

„МИСЛИШ ЛИ ДЕКА СУМ ЛУД“ - прашање поради кое вреди да се чита за Илон Маск

АКО Е ЗА НАША УТЕХА, ЛЕБОТ ПОСКАПЕ И ВО СРБИЈА - образложението е исто: Повисока цена на суровината

АКО Е ЗА НАША УТЕХА, ЛЕБОТ ПОСКАПЕ И ВО СРБИЈА - образложението е исто: Повисока цена на суровината

Мицкоски поднесе законски измени за да не поскапи струјата во првиот и вториот блок

Мицкоски поднесе законски измени за да не поскапи струјата во првиот и вториот блок

МИНИМУМ ИЛЈАДА ЕВРА ЗА ПРЕЖИВУВАЊЕ: Рипна износот на синдикалната кошница за само еден месец, еве колкава е таа за јуни

МИНИМУМ ИЛЈАДА ЕВРА ЗА ПРЕЖИВУВАЊЕ: Рипна износот на синдикалната кошница за само еден месец, еве колкава е таа за јуни

ЕВРОПСКА КОМИСИЈА ВОВЕДУВА ЦАРИНИ ЗА ЈАЈЦА И ОВЕС ОД УКРАИНА - веќе е достигнат лимитот

ЕВРОПСКА КОМИСИЈА ВОВЕДУВА ЦАРИНИ ЗА ЈАЈЦА И ОВЕС ОД УКРАИНА - веќе е достигнат лимитот

МТЕЛ ПРЕГОВАРА ЗА КУПУВАЊЕ НА ЛАЈКАМОБАЈЛ - фирмата ќерка на српски Телеком сака да го шири деловното работење на македонскиот пазар

МТЕЛ ПРЕГОВАРА ЗА КУПУВАЊЕ НА ЛАЈКАМОБАЈЛ - фирмата ќерка на српски Телеком сака да го шири деловното работење на македонскиот пазар

ФАКТОР АНАЛИЗА: Само модата никогаш не излегува од мода! Кои се омилените модни продавници во кои лани потрошивме над 134 милиони евра?

ФАКТОР АНАЛИЗА: Само модата никогаш не излегува од мода! Кои се омилените модни продавници во кои лани потрошивме над 134 милиони евра?

Кина ги зголемува напорите да го изгради Шангај во силен меѓународен финансиски центар

Кина ги зголемува напорите да го изгради Шангај во силен меѓународен финансиски центар

ФАКТОР АНАЛИЗА: ЕВЕ КОЛКУ ЗАРАБОТИЛЕ ФИРМИТЕ ШТО ПРОИЗВЕДУВААТ ЛЕБ

ФАКТОР АНАЛИЗА: ЕВЕ КОЛКУ ЗАРАБОТИЛЕ ФИРМИТЕ ШТО ПРОИЗВЕДУВААТ ЛЕБ