24 Јуни, 2024
0.0308

СРБИTE ОДАТ НА ПЕЧАЛБА ВО СЛОВЕНИЈА: Колку дозволи за работа и престој се издадени лани?

Објавено во: Економија 10 Јуни, 2024

Добивај вести на Viber

Србите одат на печалба во Словенија. Оваа земја во 2023 година издаде 5.000 дозволи за престој и работа за лица од Србија.

„Словенија минатата година издала 5.000 согласности и дозволи за престој и работа на лица од Србија во таа земја“, изјави денеска генералниот директор на Агенцијата за вработување на Словенија, Грета Метка Барбо Шкербинц.

Таа објасни дека миграцијата на работна сила е реалност и дека многу е важно луѓето кои одат во друга земја да работат да добијат целосни информации и да се почитуваат нивните права. Вели дека вработувањето се организира преку јавни служби, а не преку посредници. Србите одат на печалба во Словачка, Австрија, Германија и други земји. 

Можеби ќе ве интересира

„Европа ги прави работите поинаку“: германскиот министер за економија во Пекинг за царините на ЕУ

„Европа ги прави работите поинаку“: германскиот министер за економија во Пекинг за царините на ЕУ

Светот доби нова број еден највредна компанија, за еден месец ги мина Google и Microsoft

Светот доби нова број еден највредна компанија, за еден месец ги мина Google и Microsoft

Чаушевски: Во Албанија и Црна Гора има голем број туристи кои се спасуваат од жештини, затоа им падна системот

Чаушевски: Во Албанија и Црна Гора има голем број туристи кои се спасуваат од жештини, затоа им падна системот

„Активирани се сите механизим за да нема домино ефект кај нас“: Бислимовски вели ова е доказ за „испреплетеноста на системот“

„Активирани се сите механизим за да нема домино ефект кај нас“: Бислимовски вели ова е доказ за „испреплетеноста на системот“

ОГРОМЕН КОЛАПС НА СНАБДУВАЊЕТО СО ЕНЕРГИЈА ВО РЕГИОНОТ: речиси цела Црна Гора е без струја, но и делови од Хрватска и Босна и Херцеговина

ОГРОМЕН КОЛАПС НА СНАБДУВАЊЕТО СО ЕНЕРГИЈА ВО РЕГИОНОТ: речиси цела Црна Гора е без струја, но и делови од Хрватска и Босна и Херцеговина

ЕКОНОМСКИ БЕНЕФИТ: Колку ќе заработи Германија од ЕУРО 2024?

ЕКОНОМСКИ БЕНЕФИТ: Колку ќе заработи Германија од ЕУРО 2024?

ПЛАТИТЕ И ПЕНЗИИТЕ ВО ЦРНА ГОРА ПОРАСНАЛЕ: Зошто инвестициите се намалени?

ПЛАТИТЕ И ПЕНЗИИТЕ ВО ЦРНА ГОРА ПОРАСНАЛЕ: Зошто инвестициите се намалени?

СЛОВЕНИЈА ВО ВРЕМЕТО НА НЕЗАВИСНОСТА И ДЕНЕС: Нивниот БДП сега е шестпати поголем

СЛОВЕНИЈА ВО ВРЕМЕТО НА НЕЗАВИСНОСТА И ДЕНЕС: Нивниот БДП сега е шестпати поголем

„МИСЛИШ ЛИ ДЕКА СУМ ЛУД“ - прашање поради кое вреди да се чита за Илон Маск

„МИСЛИШ ЛИ ДЕКА СУМ ЛУД“ - прашање поради кое вреди да се чита за Илон Маск