30 Ноември, 2023
0.0309

ТЕТОВСКИ „ТЕТЕКС“ ЗАЛОЖИ ВРЕДЕН ИМОТ - под хипотека даде недвижност од три и пол милиони евра

Објавено во: Економија 22 Септември, 2023

Добивај вести на Viber

Познатиот тетовски комбинат „Тетекс“ кој од пред неколку години се откажа од основната дејност, односно производствотои на текстил, информира дека ставил под хипотека имот во вредност од близу три и пол милиопни евра.

За ова „Тетекс“ ја информираше инвеститорската јавност преку ценовно чувствителна информација на Берзата, со оглед што вредноста на имотот кој е ставен под хипотека опфаќа над 5 проценти од вредноста на вкупниот капитал на ова акционерско друштво. 

„Спгласно член 35 од Правилата за кптација, известуваме дека на ден 21.09.2023 година Тетекс АД Тетпво склучи Договор за заснпвање хипптека на недвижен импт во сппственост на Друштвото во вредност од 3.485.000 евра плус ДДВ, што претставува ппвеќе пд 5 отсто од вредноста на капиталот на Друштвото определена врз основа на последните ревидирани годишни финансиски извештаи“, се верли во објавата од компанијата. 

Како што веќе пишуваше Фактор, во првото полугодие од годинава „Тетекс“ прикажа фактастичен финансиски резултат, односно зголемување на добивката од 333 проценти. Во првите шест месеци од годинава „Тетекс“ прикажал чист профит од близу 380 илјади евра, бројка која сама по себе и не е толку голема, но она што паѓа во очи е огромниот пораст на нето добивката во однос на истиот период од минатата година, и тоа за дури за 333 проценти. Односно, во првото полугодие лани „Тетекс“ имал остварено добивка од само 87 илјади евра, така што годинашниве 378 илјади евра се всушност огромен пораст за над 300 проценти.

Со оглед што ова друштво реши да се откаже од својот кор бизнис, односно производството на текстил, и да продолжи да функционира главно од издавање на својот деловен простор, а негова „златна кокошка“ е одличната ТТК банка, која секогаш испорачува прилично солидни финансиски резултати.

Вкупните оперативни приходи што ги остварила компанијата во првото полугодие од годинава се на ниво од 1,47 милиони евра, што е исто така огромен пораст во однос на минатата година, за 268 проценти.

Н.Н.Ф.

* Наградата се доделува на котирано друштво, избрано со гласање преку онлајн анкета на веб страниците на Берзата и интернет порталот „Фактор“, кој е партнер на Берзата во доделувањето на оваа награда. Гласањето се врши паралелно на двете веб страници и акцијата на издавачот што ќе има најмногу гласови од двете анкети збирно, ќе биде прогласена за Акцијата на годината по избор на јавноста за 2023 година.
Предмет на анкетата е листа од десет котирани акции, избрани врз основа на остварениот промет и транспарентноста во нивното работење.

Можеби ќе ве интересира

Заеднички со Унгарија ќе се бориме против таксата на Бугарија за руски гас

Заеднички со Унгарија ќе се бориме против таксата на Бугарија за руски гас

ШЕСТ МИЛИОНИ ЕВРА ПЛАТЕНИ ЗА ЕДЕН ДЕН - „Крејон Македонија“ ја доби првата „сочна“ исплата за сајбер одбраната по новиот договор

ШЕСТ МИЛИОНИ ЕВРА ПЛАТЕНИ ЗА ЕДЕН ДЕН - „Крејон Македонија“ ја доби првата „сочна“ исплата за сајбер одбраната по новиот договор

СИТЕ САКААТ ДА БИДАТ „ФРИЛЕНСЕРИ“ - Кои се предностите на „гиг“ економијата

СИТЕ САКААТ ДА БИДАТ „ФРИЛЕНСЕРИ“ - Кои се предностите на „гиг“ економијата

„Вози Мишко“ од јули до септември! 74.000 Македонци избрале автобус на летување на море и шопинг во странство

„Вози Мишко“ од јули до септември! 74.000 Македонци избрале автобус на летување на море и шопинг во странство

Бислимовски: Од утре официјално дневна евтина тарифа за струја

Бислимовски: Од утре официјално дневна евтина тарифа за струја

Генерали инвестментс: Црн петок и продажба од 9,8 милијарди долари во САД ?️

Генерали инвестментс: Црн петок и продажба од 9,8 милијарди долари во САД ?️

ГЕРМАНСКАТА ЕКОНОМИЈА ТОНЕ ПОРАДИ ЕДЕН МНОГУ ВАЖЕН ФАКТОР: Недостиг има кај 80 отсто од компаниите

ГЕРМАНСКАТА ЕКОНОМИЈА ТОНЕ ПОРАДИ ЕДЕН МНОГУ ВАЖЕН ФАКТОР: Недостиг има кај 80 отсто од компаниите

Ниту небото не е лимит за нив! Во која државна фирма просечната плата изнесува 2.500 евра?

Ниту небото не е лимит за нив! Во која државна фирма просечната плата изнесува 2.500 евра?

УЈП со решенија за осум блокирани сметки на компании кои не платиле солидарен данок

УЈП со решенија за осум блокирани сметки на компании кои не платиле солидарен данок