12 Јули, 2020
0.0322

СЕ ПОЈАВИ КАРТА НА „ГОЛЕМА ЈУГОСЛАВИЈА“: Би се протегала од Клагенфурт до Истанбул!

Објавено во: Балкан 22 Ноември, 2019

„Исплива“ нова карта на „голема Југославија“.

Некои историчари и денес истакнуваат дека претседателот на СФРЈ, Јосип Броз Тито сакал уште поголема и помоќна Југославија, која не би била регионална, туку и светска сила, а сигурно една од двете најголеми во Европа.

Историчарката Сабрина Рамет лани за медиумите рекла дека СФРЈ под Тито сакала да создаде интегрална Југославија, која би вклучувала региони одсоседните земји – Грција, Бугарија, Албанија, дел од австриска Корушка, како и целата италијанска провинција Фирланија – Јулиска Краина. Рамет се повикува и на изјавата на Светозар Прибичевиќ дека Југославија требало да се простира „од Соча до Солун“. Во тој систем се влучени и Бугарија и Албанија.

По Втората светска војна, Тито објави дека Југославија има право на Трст и на цела Корушка.

Се појави  карта која покажува како би изгледала СФРЈ ако се оствареле Титовите планови и тоа за два случаја: ако се остварела визијата на Маршалот за вклучување на Албанија и на делови од Романија и на Грција, вклучувајќи го и Солун; и ако Бледската спогодба помеѓу Тито и Георги Димитров ја вклучуваше и интеграцијата на Бугарија во зедницата на југословенските земји.

Авторот на необичната карта наведува дека ако случајно комунистичката револуција во Грција успеала, а кон Југославија се приклучело и поранешното кнежество Влашка, денес историска покраина на Романија, би се случило тоа неверојатно сценарио – Југославија од Клагенфурт до Истанбул!

Можеби ќе ве интересира

Во Грција само 41 новозаразени, од кои 11 се туристи

Во Грција само 41 новозаразени, од кои 11 се туристи

Во Србија 130 болни од корона се на респиратпри, денеска 345 нови случаи

Во Србија 130 болни од корона се на респиратпри, денеска 345 нови случаи

ЧЕКАМЕ ЕДЕН ПАЦИЕНТ ДА ЗАМИНЕ, МЕНУВАМЕ ПОСТЕЛНИНА И ВЕДНАШ ПРИМАМЕ НОВ - во Србија нема место за болните

ЧЕКАМЕ ЕДЕН ПАЦИЕНТ ДА ЗАМИНЕ, МЕНУВАМЕ ПОСТЕЛНИНА И ВЕДНАШ ПРИМАМЕ НОВ - во Србија нема место за болните

ДРАМА НА СРПСКО СЕМЕЈСТВО НА ТАСОС - детето имало болки во стомакот, еве што откриле

ДРАМА НА СРПСКО СЕМЕЈСТВО НА ТАСОС - детето имало болки во стомакот, еве што откриле

НИКОЈ НЕ СЕ СПАСИ ОД ВТОРИОТ БРАН - балканските држави избројаа рекордни новозаразени

НИКОЈ НЕ СЕ СПАСИ ОД ВТОРИОТ БРАН - балканските држави избројаа рекордни новозаразени

ИМ ГО ВИДОВМЕ ВИСТИНСКОТО ЛИЦЕ, ПОЧНАА ДА СЕ ТЕПААТ МЕЃУ СЕБЕ - Вучиќ за протестантите

ИМ ГО ВИДОВМЕ ВИСТИНСКОТО ЛИЦЕ, ПОЧНАА ДА СЕ ТЕПААТ МЕЃУ СЕБЕ - Вучиќ за протестантите

ХАОС ВO БЕЛГРАД: Демонстранти ја напаѓаат полицијата, едно лице е повредено со нож

ХАОС ВO БЕЛГРАД: Демонстранти ја напаѓаат полицијата, едно лице е повредено со нож

БЕЛГРАД: Демонстрантите почнаа да влегуваат во зградата на српското собрание

БЕЛГРАД: Демонстрантите почнаа да влегуваат во зградата на српското собрание

УНЕСКО, Грција и Русија се побунија за Аја Софија

УНЕСКО, Грција и Русија се побунија за Аја Софија